ברשת יש לא מעט מאמרים שמסבירים פחות או יותר את המושגים UX ו-UI, אבל ספק אם אדם אשר רוצה להקים אתר לעסק או תוצר דיגיטלי אחר – ידע למי לפנות בסופו של דבר ומה לבקש, גם אם קרא כמה מאמרים שכאלה. אז בואו נעשה קצת סדר.
UX או בשמה המלא בתעודת זהות User Experience, היא חווית משתמש, או במילים פשוטות – המבנה או השלד של המערכת ואילו UI (User Interface) הוא ממשק משתמש, או במילים אחרות עיצוב חזותי של אותה מערכת.
שיוך המילה ״חוויה״ ל-UX בלבד – מטעה מעט, כי חווית גלישה נבנית על ידי סך כל המרכיבים, גם משימושיות הפלטפורמה, ולא פחות, מהנראות שלה.
למה הדבר דומה?
ניקח לדוגמה מתקן של רכבת הרים בדיסנילנד. המבקרים מפקידים את גופם בידיהם של מהנדסים, מומחי ארגונומיה ומקצוענים מדהימים אחרים שתכננו את המתקן מהרגע שעומדים בתור עוד לפני הכניסה, כולל כל לופ ופיתול במהלך הרכיבה ומתי בדיוק השפריצו מים על המשתמשים שצווחים מהנאה… ועד ליציאה ממנו – בדרך כלל בהתלהבות גדולה. עד כאן החלק של UX, אבל מה עוד הופך את המתקן למלהיב כל כך?
UI כמובן – מיטב המעצבים אחראים על הקסם של דיסני, בכך שבכל מתקן הם בוראים עולם שלם ע״י המבנה, התאורה, הצבעים, הדימויים ואפילו הריח של הטיפות שמשפריצות על המשתמשים.
עכשיו נתרגם את זה לשפה של עיצוב אתרים. למשל, אם תראו שההמתנה לטעינה של דף מלווה באייקון או בר יפה שמתמלא תוך ספירת אחוזי הטעינה וכך מעביר למשתמש את הזמן בנועם – יש כאן מחשבה על חווית המשתמש, הן מבחינת UX והן UI (בדיוק כמו שאפילו מרחבי התורים בדיסנילנד מעוצבים לתפארת).
בעולם הדיגיטלי שני המרכיבים קריטיים גם בפלטפורמות שמיועדות ללקוחות חיצוניים – כדי להביא לאחוזי המרה טובים – שלא יתקשו למצוא את הכפתור הנכון ברגע האמת, וגם בשימוש פנימי של עובדים במערכות מורכבות, לדוגמה פקידת בנק שתדע לבצע פעולות מהר ובלי טעויות.
לצורך כך השלב הראשון תמיד יהיה תהליך User Experience שחייב לכלול:
- מחקר שוק של קהל יעד ומתחרים, בדגש על כלכלה התנהגותית, ארגונומיה ועוד
- בניית אסטרטגיה שיווקית וטכנית
- אפיון מבנה התוצר, כולל תזרים (flow) משתמש – תסריט שימוש וניווט באפליקציה
ורק כאשר היסודות מוכנים מגיע שלב ה- User Interface שחייב לכלול:
- מחקר שוק של קהל יעד ומתחרים, בדגש על שפה חזותית שיכולה להתאים לקהל היעד וגם כאן התייחסות לארגונומיה, אופטיקה ועוד
- לעיתים נדרש מיתוג או ריענון של מיתוג קיים
- עיצוב גרפי של התוצר על בסיס האפיון ובהתאם לאסטרטגיה שנקבעה
לעיתים ישנו צורך גם בבדיקת התוצר בניסוי עם משתמשים ומקצה שיפורים, ורק לאחר מכן מגיע שלב הביצוע – התכנות, אופטימיזציה, ניהול תוכן וקידום (נושא למאמר שלם בפני עצמו).
כעת נשאלת השאלה לאיזה איש מקצוע או חברה לפנות? האם ישנם בשוק בעלי מקצוע שיודעים לבצעUX ו-UI יחד?
או שבכלל כדאי לפצל את הביצים לסלים שונים?
ראשית, אם נתקלתם במעצב/מתכנת אשר מציע לכם לדלג על UX במחיר מופחת – התרחקו ממנו, כמו מרכיבה ברכבת הרים שנבנתה ללא תוכנית אדריכלית/הנדסית, שתעלה לכם ביוקר.
עוד יש לקחת בחשבון שישנו יתרון עצום בתקשורת ישירה בין המאפיין, המעצב והמתכנת – כך שיד אחת יודעת מצוין מה היד השניה עושה.
עכשיו תשאלו האם יכול להיות שתתקלו באדם אחד שהוא מולטי טאלנט שיודע לעשות ה-כ-ל?
תיאורטית כן, בתוכניות אקדמאיות כיום של לימודי עיצוב תקשורת חזותית משתדלים להכניס תכנים של חוויות משתמש בנוסף לעיצוב הקלאסי, וקיימים קורסים שונים שמעצבים יכולים לקחת כדי להרחיב את הידע. ולכן לעיתים קרובות רואים מודעות דרושים שמחפשות מעצבי UI/UX (שמשום מה גם צריכים להיות רעבים ולאכול פיקסלים לארוחת בוקר).
אבל, אנחנו חושבים שעבודת צוות טובה היא הפתרון הטוב ביותר; סטודיו של one stop shop שמספק אנשי מקצוע שעובדים בשלבים מסודרים, כל אחד מתמחה בתחומו מצד אחד, ומתקשר היטב עם השני מהצד השני, תוך כדי בקרת איכות והעשרה האחד של השני – נשמע לנו כמו שילוב מנצח לבניית תוצר מעולה.