בתור משתמשים לעיתים אנחנו נתקלים באתרים או אפליקציות לא נוחות בעליל לשימוש ושואלים את עצמנו איך זה קרה? האם החביאו מאיתנו דווקא את הכפתורים והלשוניות שאנחנו צריכים בזדון? פעמים רבות נגלה שעבור המפתח – מיקום הלשונית הנכספת היה כל כך מובן מאליו, שהוא לא התעכב לחשוב האם גם עבור המשתמש לא תהיה זו בעיה למצוא אותה.
למעשה אחד התנאים הראשונים ליצירת אתר טוב הוא ההבנה של המפתח שהוא/היא אינם המשתמש וכנראה שקיים פער טכנולוגי/תפיסתי בינו לבין המשתמשים הפוטנציאליים. חייבים לקחת בחשבון שלרוב הגולשים אין את הידע או ההרגלים שיש למפתחים ומעצבים ש״שוחים״ בפלואו ו״אוכלים״ פיקסלים לארוחת בוקר.
העובדה שלכל סבתא יש היום סמארטפון עלולה לבלבל, כי כאשר מדברים עם לקוחות בשטח – מגלים שגם בני 50 רבים לא יודעים למשל את ההבדל בין לינק לקובץ.
נכון שיש לא מעט נורמות שכבר השתרשו, כמו לדוגמה כפתור ההמבורגר במובייל – שמסתיר מאחוריו את התפריט המלא, אך גם המשתמשים הצעירים לא ניחנו ביכולת לקרוא מחשבות ולנחש לדוגמה ששירות מסוים באתר כלשהו – מתחבא בדף ׳אודות׳ ולא בדף ׳שירותים׳.
אז איך מגשרים על הפער?
מחקר, למידה ועוד קצת למידה.
במצב אידיאלי כשהתקציב ולוח הזמנים מאפשר – מבצעים סקרים טרום הפיתוח, וגם טסטים על קבוצות מיקוד במהלך הפיתוח וכן בדיקות QA בתום הפיתוח.
בונים פרסונות דמיוניות של גולשים על פי קהלי היעד של המוצר ותרחישי שימוש שונים באתר. מי נכנס לאתר ועל מה הוא לוחץ כדי למצוא את מבוקשו? במחשב וכמובן גם בסלולרי.
קוראים מחקרים וסקרים קיימים בתחום, בוחנים מוצרים של מתחרים בשוק ולומדים מהצלחות וטעויות של אחרים. עם כל הרצון ליצור אתר ייחודי שעוד לא נראה כמותו בעולם – לרוב לא כדאי להמציא את הגלגל מחדש.
גם אם אין תקציב לסקרי עומק, כדאי לשאול מכרים שיכולים להוות קהל יעד של האתר – האם הוא נוח להם, האם הם מוצאים את עצמם בניווט ומתחברים לעיצוב. נכון שעיצוב הוא גם עניין של טעם, אבל אם כמה וכמה אנשים יתנו פידבק שלילי – כדאי לבדוק מה לא עובד ולא להתאהב ברעיונות שלכם.
זה המקום לציין שאתרים ממסדיים וכן אתרים של חברות פרטיות עם היקף רווחים מסוים – מחויבים על פי חוק בנגישות. וגם אם אין חובה חוקית – חשוב לקחת בחשבון את קהל היעד והבעיות האופטיות שיכולות להיווצר בתנאי שימוש שונים. קריאות טובה, קונטרסט גבוה במוקדים החשובים, אך לא גבוה מדי לאורך זמן כדי לא להתיש את המשתמש ועוד…